реклама 468

Monday, August 16, 2010

Свлачището в Планиница взе жертва | Новини за Перник

Свлачището в Планиница взе жертва | Новини за Перник
Свлачището в пернишкото село Планиница, кето е в процес на укрепване, взе жертва. Загинал е 55-годишният работник Емил Серафимов. Трагичният инцидент е станал в навечерието на Голяма Богородица.

В събота около обяд в местността "Попов дол" тонове пръст се свлекли върху строителя и го затрупали. Колегите му веднага започнали спасителни дейности и успели да извадят Емил. Била извикана линейка, но въпреки опитите да бъде спасен, 55- годишният мъж загинал. Според колеги на починалия, Емил бил в един от изкопите, когато земята се свлякла върху него.



Започнало е резследване от страна на полицията.



Ще се изяснява и защо на обекта се е работило в почивния ден, имало ли е заповед за работа, извършена ли е инструкция за безопасност на труда и какви са детайлите по злополуката от Инспекцията по труда.



Днес ще бъде направена и аутопсия на загиналия строител.



Свлачището в Планиница създава проблеми от много години. През пролетта на 2006г. земни маси повлякоха няколко къщи и ги смъкнаха на метър и половина надолу по склона и скъсаха водопровода. Още преди години експерти препоръчаха да се отклонят подпочвените води, за да бъде спасено селото.



След сериозно забавяне, там все пак започна осъществяването на проект по укрепване на свлачището на обща стойност 895 578 лв. Обществената поръчка беше спечелена от Дружество по закона за задълженията и договорите (ДЗЗД) с водеща фирма „Димел".



По неофициална информация в момента на инцидента там са работили и подизпълнители.



Проектът предвижда следните мероприятия за укрепване и контрол на свлачището:

- Дрениране на подпочвените води и повърхностно отводняване. - изграждане на водоприемници с правоъгълен напречен профил и бетонова облицовка, покрита с подвижна решетка; - изграждане на отводнителни канавки.

- Укрепване с подпорна стена и пилотна система/158 бр. ст. бетонови пилоти с оставаща тръба .

- Подпорната стоманобетонова стена е с постоянна височина. Отлагането и е по регулационната линия на улицата.

- Възстановяване на асфалтовото покритие на на пътното платно.

- Изграждане на контролно-измервателна система ( КИС).



Срокът, в който трябва да бъде укрепено свлачището е 90 дни.

No comments:

Post a Comment